“Küçük acılar konuşabilir / Büyük kaderler dilsizdir.” Ben de büyük kederlerde genelde dilsiz olurum. Dostum Metin’in kaybını öğrendiğimden beri içimde kimseyle paylaşmak istemediğim sesi soluğu kesilmiş bir keder var. Ben Metin’in Moşe olduğunu bilenlerden biriydim. Dışarıya karşı özenle koruduğu gizli bazı kovuklarına girmeme izin verdiklerinden biriydim. Kimsenin evinde…
Prof. Dr. Metin Sarfati ile İktisat ve Toplum Dergisi’nin ikimizle gerçekleştirdiği bir röportaj vesilesiyle İstanbul’da bir akşam bir araya geldik ve yaklaşık 2 saat boyunca felsefi, bilimsel, siyasi, ekonomik, kültürel konulardaki görüşlerimizi paylaştık. Bazı konularda anlaştık ve ortak görüşler ifade ettik, bazı konularda farklı bakış açılarına sahip olduk. Ancak önemli olan bu değildir. Önemli…
Moşe benim liseden arkadaşım. Ancak okul sonrası neredeyse yarım asır vakit geçmiş ve tesadüfü olarak ve ikimiz de birbirimizin çalışmalarından biraz haberdar olarak buluştuk. Benim çok uzun yıllar Fransa’da yaşamış olmam geciktirdi elbette bu karşılaşmayı. Moşe Sarfati olarak bıraktığım arkadaşımı Metin Sarfati olarak bulmuştum. Önce belki iki ismi…
Uğurlar Olsun Sevgili Sarfati, Çok sevgili Metin Sarfati, Moşe Sarfati “Merhaba Sevgili Hocam Çok Sevgili Hocam”, böylesine bir hitabetle söze başlayan zarif insanın Sevgili Sarfati’nin çok sevgili Dostum Sarfati’ nin anısına… Türkiye’de iktisat dünyası en coşkulu ve en sevilen simalarından Prof. Dr. Metin Sarfati’ yi ansızın kaybetmiş olmanın…
Metin Hoca’yı “İktisadî Düşünce Grubu”nun ilk Çalıştay’ında tanıdım; daha sonra bütün Çalıştay’larda birlikte olduk. Galatasaray’da öğrenim yaptığını o zaman öğrendim. Benden genç olduğu için kendisini okulda tanımamıştım. Daha ilk karşılaşmamızda soyadı doğallıkla dikkatimi çekti. Benim ilk eşim de bir İstanbul Yahudi ailesinden geliyordu. İlişkimiz yeterince geliştiğinde, kendisine, benim…
Cervantes’in ünlü romanında Don Kişot[1], kendisini şövalye olarak önce biçimsel olarak var eder ve ardından küflü bir zırh, kartondan bir miğfer ve yaşlı cılız atı Rocinante ile yollara düşer. Don Kişot bu seyahatlerinde, değişen yeni dünyayı görmezden gelip eski düzeni istemektedir. Don Kişot’un maruz kaldığı yenilgi, dışlanma, alay…
Prof. Dr. Metin Sarfati’yi sonsuzluğa yolcu ettik… Metin, iktisatçılığın ötesine geçmiş, iktisat felsefesi yapan, kendi de filozoflaşmış bir dostumdu. Verimli kaleminden çokça eser çıktı ama Burak Atamtürk ile birlikte yazdığı ’’İktisat Sadece İktisat Değildir ‘’ (Efil yay, 2015 ) eseri özellikle iz bıraktı. Medyascope‘da yaptığı ‘’Görünen ve Görünmeyen…
Metin Sarfati hocanın 62 yaşında aramızdan çok erken ayrılıp doğanın sonsuzluğuna karışmış olması çok sarsıcı oldu kuşkusuz. Metin hocanın ismiyle ilk defa Adam Smith üzerine verdiği konferanslar vesilesiyle karşılaştım. Bugün artık homo economicus denen insan tipinin sonu gelmiştir ve insanın kendisini insana dair economicus tasarımından kurtarması gerekmektedir. Her…