2022 Proust Yılı olarak ilan edildi. Fransız yazar Marcel Proust, ölümünün 100. senesinde bir dizi kültür etkinliği ile birlikte anılacak.

Institus français Türkiye tarafından organize edilen ve yıl boyunca devam edecek etkinlikler Ankara, İstanbul ve İzmir’de düzenlenecek bir müzik ve edebiyat dinletisi ile başlıyor.

Yıl boyunca devam edecek etkinlik programında, söyleşiler, konferanslar, konserler, film gösterimleri, yazı atölyeleri yarışmalar, kolokyum, sergiler, gösteriler ve yuvarlak masa toplantıları yer alacak.

İlk organizasyon ise bir müzik ve edebiyat dinletisi olacak. Marcel Proust Döneminde Salon Müziği başlıklı etkinlik 16 Nisan’da Ankara, 19 Nisan’da İstanbul ve 20 Nisan’da ise İzmir’de düzenlenecek. Etkinliğe piyanistler Maxime Zecchini ve David Bismuth eşlik edecek.

Proust hakkındaki önemli çalışmalarıyla tanınan Jérôme Bastianelli, Proust’a dair hikayeler, anılar ve yazarın bilinen metinlerinden oluşan okumalarla müzisyenlere eşlik edecek.

21 Nisan Perşembe ise Proust’un kült eseri Kayıp Zamanın İzinde’nin üçüncü kitabı olan Guermantes Tarafı’nın Guermantes adlı bir yorumu İzmir’de sergilenecek.

Bir başka etkinlikteyse Fransız yazar Ingrid Thobois İstanbul’da bir yazı atölyesi düzenleyecek. Atölyede Kayıp Zamanın İzinde serisinde en sık geçen 5 duyuya odaklanacak ve katılımcıları serinin önemli pasajlarına doğru yeni bir keşfe davet edecek.

Ankara’daki Okuma Geceleri etkinliğinde Céline Dion’un Un garçon pas comme les autres parçası eşliğinde Kayıp Zamanın İzinde’nin dördüncü cildi Sodom ve Gomorra okunacak.

Detaylı bilgi: https://www.ifturquie.org/etkinlik-takvimi/

Write A Comment