Küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi konulara dikkat çekmek amacıyla uluslararası çapta çeşitli etkinliklerin düzenlendiği Dünya Günü, ilk olarak 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında önerilmiş, daha sonra 22 Nisan 1970 yılı, ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiştir.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi Kuzey Kutbu Araştırma Programı’nın raporuna göre, son 5 yılda tarihinin en sıcak dönemini geçiren Kuzey Kutup bölgesi dünyanın geri kalanından 2 kat fazla ısındı. Avrupa 2021 yılında kayıtlara geçmiş en sıcak yaz ayını yaşadı. Batı ve Orta Avrupa’nın bazı kısımlarının 1979’dan bu yana en düşük yıllık rüzgar hızları kaydedildi. 1978’de kayıtların başlamasından bu yana ilk kez, Kuzey Kutbu’ndan daha dayanıklı görülen Antarktika deniz buzunun boyutu küçüldü. Dünya sürekli “en”leri yaşamakta. Tehlikenin ne kadar yakın gelecekte olduğunu konusunda ciddi göstergelerle yüz yüze gelen insanlık alarm durumda.
Uluslararası çapta kutlanan bir gün olan Dünya Günü, Dünyanın her yerinde yaşanan iklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi konulara dikkat çekmek amacıyla, çeşitli etkinlikle kutlanmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler’in ‘Dünya Günü’ için ne yapabilirim listesi
Birleşmiş Milletler’in (BM) kamuoyunu bilinçlendirmek ve çevreye daha duyarlı olmalarını sağlamak amacıyla ne yapılması gerektiğiyle ilgili ‘Tembel İnsanlar için Dünyayı Kurtarma Rehberi’ (The Lazy Person’s Guide to Saving the World) adlı bir listesi bulunuyor.
Buna göre BM, insanların yapması gerekenleri 1’den 4’e önem sıralamasına göre değerlendirip ne yapılması gerektiğini anlatıyor.
Listeye göre günlük yapılması gerekenlerden bazıları şöyle:
Bilgisayarınız dahil evde kullandığınız birçok elektronik aletin fişini bulunduğu prizden çekin ya da bir düzenekle elektrikle ilişkisini tamamen kesin.
Bankayla ilgili işlemlerinizi internet ya da cep telefonu üzerinden yapın ve posta hizmetlerini durdurun.
Paketlenmiş ürünleri almayı en aza indirin.
Kısa sürede duş alın. İşinizi 5-10 dakika içerisinde bitirin.
Yemek atıklarını (organik atıklar) karıştırıp toprağa gömün.
Saçlarınızı ya da elbiselerinizi doğal yoldan kurutun. Makine kullanmayın. Çamaşır makinesini kullanıyorsanız tam dolu olduğundan emin olun.
Kırmızı et, tavuk ve balık etini daha az tüketin.
Öğünlerinizi planlayarak yiyin. Yüksek miktarda gıda ürünü almaktan kaçının.
Toplu taşımayı tercih edin. Bisiklet sürün ya da yürüyün. Şahsi araç kullanmaktan kaçının.
Su, çay ya da kahve için tek kullanımlık bardak ve şişe kullanmaktan sakının.